Boost dit overskud: Søvndyssende mad og andre søvntips

Vi sover en tredjedel af vores liv, men mange af os nedprioriterer alligevel ofte søvnen. Søvn er dog ikke noget, man bare kan vælge til eller fra uden konsekvenser. Det er derimod én af hjørnestenene for et godt helbred, og derfor er det vigtigt, at du får nok søvn. Dette kan imidlertid være lettere sagt end gjort.

I en travl og til tider stressende hverdag, kan det være svært at finde roen om natten. Heldigvis er der meget, som du kan gøre for at booste din søvn. Læs med i denne artikel og find ud af hvordan. Læs også mere om søvn eller find den rigtige seng for dig her

Hvorfor sover vi?

Hvis du spørger en forsker, hvorfor vi sover, vil personen nok sige, at søvn er vigtig for genopbygningen af vores krop og sind. Men forskeren kan ikke svare klart på, hvorfor vi har brug for at sove for at genopbygge kroppen. Søvn er fortsat et mysterium på mange måder. Men man kan ikke benægte, at søvn er utroligt vigtig for dit helbred.

Hvad sker der i kroppen, når du sover?

Når du sover, begynder din krop at genopbygge og reparere celler, som er blevet nedbrudt i løbet af dagen. Det er f.eks. en af grundene til, at søvn er ekstra vigtigt, hvis du træner eller forsøger at komme i bedre form.

Der foregår også en masse ting i hjernen, når du sover. Her bliver affaldsstoffer, som har ophobet sig i løbet af dagen, skyllet ud.  Hjernen er faktisk overraskende aktiv, når du sover. Faktisk er den i perioder lige så aktiv, som når du er vågen. Disse perioder kaldes for REM-søvn, og det er her, du drømmer.

Har du svært ved at sove om natten?

Søvn er vigtigt for dit helbred. Men mange danskere har svært ved at falde i søvn. Det kan skyldes mange ting: Bekymringer om fremtiden, stress, støj, skærmtid og meget mere. Nogle af disse problemer er lettere at fikse end andre. Hvis problemet er af en psykisk karakter, kan det være nødvendigt at søge professionel hjælp.

Spis madvarer som booster din melatonin

Melatonin kaldes også for søvnhormonet. Det hjælper til at gøre os naturligt trætte og kan således støtte op om en bedre søvn. Der findes en række forskellige madvarer, som kan bidrage til et højere melatonin-niveau. Én af disse er kirsebær. En anden er kiwi. Du kan med fordel teste af, om de gør en forskel for dig – Det koster jo ikke det store.

Kig på termostaten

Ingen bryder sig om at fryse om natten, men faktisk kan et køligt sovemiljø gavne din søvnkvalitet. Et (for) varmt soveværelse kan få dig til at svede om natten, hvilket kan forstyrre din søvn. Hvis det er muligt så prøv at holde temperaturen i soveværelset på under 20 grader. Det kan du gøre ved at skrue ned for radiatoren, hive gardinerne for i løbet af dagen eller lufte ud inden du går i seng.

Luk den friske luft ind

En tung atmosfære i soveværelset kan gøre det svært at falde i søvn og kan også forstyrre din søvn i løbet af natten. Løsningen er ikke kompliceret. Gør det til en vane at lufte ud i 10 til 15 minutter hver aften, inden du går i seng. Det sænker både temperaturen og lukker frisk og dejlig luft ind.

Skab en god aftenrutine

Du ved måske allerede, at lyset fra et TV eller en mobil kan gøre det sværere at falde i søvn om natten. Det tager tid for hjernen og kroppen at gøre sig klar til at sove, men du kan hjælpe dem på vej med en god aftenrutine. Du kan f.eks. slukke for alle skærme en times tid før sengetid og i stedet læse en bog.

Den rigtige seng

Den rigtige seng er altafgørende for god søvn. Mange sover godt i en boks- eller kontinentalseng, men nogle kan have brug for mere personaliseret støtte. Hvis du døjer med smerter i ryg og lænd, kan en seng med elevation måske være noget for dig. Så kan du nemlig selv ændre vinklen i hoved- og fodende, så du får den bedst mulige sovestilling. Det tager tid at vænne sig til en ny seng så husk at afprøve din nye seng gennem længere tid, inden du beslutter, om den er den rigtige for dig.

En søvndyssende indretning i soveværelset 

Du kan indrette soveværelset til at være en lille oase af ro og god søvn. Luk lyset ud med nogle mørklægningsgardiner hvis du bliver forstyrret af morgenlyset. Mal væggene i nogle rolige farver såsom mørkeblå eller mørkegrøn. Så er du godt på vej mod drømmeland og til mere overskud i hverdagene.